Het orgel



Het orgel is in de kerkdienst van 27 oktober 1872 in gebruik genomen met als voorganger de voormalige predikant ds. Brusse. Het orgel is gebouwd door de Société Anonyme des Grandes Orgues te Brussel. De bouwer van het orgel onderhield aanvankelijk het instrument, maar stemming en onderhoud werden begin twintigste eeuw opgedragen aan de Goese orgelbouwer Dekker. Na het verdwijnen van deze firma kreeg de orgelbouwer L. Eversdijk het in onderhoud. In 1968 werd het instrument gerestaureerd. De laatste restauratie was in 2012. Het leer van de balg werd toen vernieuwd en de pedaal is van nieuw vilt voorzien. Verder is er een nieuwe omkasting voor de windmachine en is de trompet wat milder van toon gemaakt. Het verkeert nog geheel in zijn oorspronkelijke staat.


Organist Klaas Menkveld

Een pracht orgel in Schrabbekerke; van Zuid Belgisch/ Franse makelij. Vooral die schel harde Franse trompet vind ik mooi aan het orgel, zegt Klaas. “Het nieuwe liedboek vind ik echt mooi. Wel zo’n 1000 verschillende liederen”. Wel moet Klaas er soms vooraf goed voor oefenen. Ook voor hem is het leren spelen van de nieuwe liederen.


Orgelspelen is mijn wijze van ontmoeting met de kerk. Een extra stimulans om 's-zondags te gaan. De dienst zelf beleef ik wat minder goed mee. Steeds weer voorbereiden op het volgende lied of psalm. De preek van de dominee is wel zo’n moment van rust om betrokken te zijn.


De begeleidende rol van het orgel is behoorlijk bepalend voor een evenwichtige kerkdienst. De verbindende schakel in de dienst. Uit alles wat Klaas over orgelspelen vertelt, spreekt passie! Meer dan een hobby.


Het wapen op het orgel is het familiewapen van de familie De Perponcher-Sedlnitsky. De Perponchers waren door de godsdienstige twisten aan het eind van de 16e eeuw naar Nederland gekomen. In 1607 huwde Isaac de Perponcher Anna van Sedlnitsky, een lid van een Pools adellijk geslacht. Hun zoon erfde de heerlijkheid 's-Heer Abtskerke. De ambachtsheerlijkheid van 's-Heer Abtskerke was tot diep in de 19e eeuw in het bezit van deze familie.



Dispositie van het Merklin-orgel (1872)
Manuaal
Montre 8 voet
Bourdon basse/dessus 8 voet
Salicional 8 voet
Flute 4 voet
Trompette basse/dessus 8 voet
Pedaal
Aangehangen


Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g"
Pedaalomvang: C-d"
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a'= 435
HZ tractuur: mechanische sleeplade


Door op de link te klikken komt u op de website van Franse orgels in Nederland. Hier kunt u doorklikken naar een video opname waarbij het orgel bespeeld wordt door Jeroen de Haan.

Franse orgels in Nederland

© Protestante Kerk 's-Heer Abtskerke links